Vad kan bedömas som en webbsida med bra design?

När en webbsida ska bedömas gällande om den har en bra webbdesign eller inte, vad är det då för faktorer som spelar in gällande detta? Den frågan kanske det är många tillsammans med oss som har ställt sig. Att skapa en webbsida på nätet är i sig enkelt. Det är bara att använda ett CMS-system eller en enkel web-editor med ett Wysiwyg-gränssnitt. Hur nu denna blir gällande just professionell webbdesign kanske inte ska diskuteras, om de kunskaper för att skapa detta inte finns. När vi undersökte hur det låg till med vilka faktorer som bedöms som bra webbdesign är det olika på många platser på nätet. Vi försökte dock sammanställa detta för att få en bild av vad som var de grundläggande kriterierna.800px-Lorem_Ipsum_-_WYSIWYG_en_Latex_-_tekst_als_paden.svg

Det första som vi träffade på var att det skulle finnas en responsiv design på din hemsida, eftersom detta numera är en standard på nätet och premieras av Google. Naturligtvis kan vi förstå det i och med att mer än hälften av alla som är uppkopplade mot Internet gör sina sökningar i mobiler eller surfplattor. Något som också är viktigt i samband med detta är att din sida visas likadant i alla skärmstorlekar så att du får en enhetlig företagsidentitet.

Utöver detta gäller det att din hemsida ska vara ren och tydlig. Det ska inte finnas för mycket olika plugin som kommer att medföra en lång laddningstid innan du kan se sidan. Här gäller som regel cirka 5-7 sekunder innan sidan kommer upp. I övrigt ska sidan ha en bra struktur, men ett tydligt budskap som sökmotorerna kan förstå. Det är också mycket viktigt att du har en bra kombination av bilder och text samt färger så att din sida blir sedd som attraktiv av dina besökare. Detta är vad vi uppfattade som viktigast när det gäller en sida med bra design.